LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 01/06 2017
EN MATOPPLEVELSE FOR ALLHUSETS VENNER
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Dugnadsgjengen ”Allhusets Venner” markerte i går kveld avslutningen av sesongen med sin faste dugsnadsinnsats på Allaktivitetshuset hver onsdag formiddag. De har i år faktisk lagt bak seg 8 aktive sesonger med innsats til beste for fellesskapet. De 12-15 frivillige som jevnlig bidrar med ubetalt arbeid har reparert, malt, ryddet og skaffet til veie nytt utstyr for flere hundre tusen kroner for de 50-60 tusen kronene ”foreningen” årlig skaffer gjennom salg av reklameskilt på veggene i Hemneshallen. Innsatsen disse 8 årene kan vanskelig beregnes i kroner og ører, men at det dreier seg om millioner er neppe å ta hardt i.

I går kveld unte de selvsamme karene i Allhusets Venner seg en aldri så liten hyggekveld på Båtstua. Her ble det rikelig tid til god mat og det som hører med, og et lite gjensyn med en del av dugnadsinnsatsen siden 2009 gjennom en billedvisning på storskjerm. Som de gamle gubber de er, var de hjemme litt før klokken slo midnatt. Mett og god til langt oppover ørene.

For det hele ble en matopplevelse av de sjeldne. En høyt kvalifisert stjernekokk fra Syria sto ansvarlig for et festbord det vil bli snakket lenge om. Kokken heter Jwan Dada og bor nå på Hemnesberget. Han har i likhet med så mange andre måttet rømme fra det krigsherjede Syria, hvor han var kokk på en meget velrennomert restaurant. I går fikk 12 hemnesværinger nyte godt av hans ferdigheter. Til forberedelsene og tilberedningen fikk kokken hjelp av sin søster Maiada Dada, og hans venn Aziz Almokaskas.

Før de 12 tilårskomne karene kunne sette tennene i de mange delikatessene, fortalte Iwan Dada hva som befant seg på de ulike fatene. Jwan Dada fortalte også på godt forståelig norsk hvor glad han var for den mottagelse han hadde fått i Norge og på Hemnes. Ikke minst var han strålende fornøyd med å kunne vise hemnesværingene hva man kan få til for et relativt beskjedent beløp til råvarene for å lage et bugnede festbord med arabisk mat.

På det første av de 4 bilden nedenfor er stjernekokken i midten. Under bildene tar vi med reportasjen Hemnesværingen hadde (27.11.09) etter den første store dugnadsøkta til nystartede Allaktivitetshusets Venner.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattREPRISE PÅ EN ARTIKKEL FRA 27.11 2009:
Det begynner å bli resultater av arbeidet til dugnadsarbeidet til ”Allhusets Venner.” Hver onsdag kommer noen karer som har dagene fri til så mangt, deriblant litt gratisarbeid, for å ta vare på Hemnesbergets storstue, Allaktivitetshuset og Hemneshallen. Forfallet akselererer fort når ting blir så tilgriset og herpet som tilfellet var nå. Når de første tusjskriblerier er utført kommer det raskt noen flere, og så bare baller det på seg. Veggene rundt hovedinngang og inngangen på østsiden av garderobebygget var ikke lenger noen pryd for stedets stolthet, og derfor ble det stiftet en venneforening som med frivillig innsats vil bidra til fellesskapets beste, sier Trond Landfastøien. - Vi har ikke møteplikt, men ser for oss at vi ”gubbene” kommer sammen hver onsdags morgen klokken 09.00. Så tar vi oppgavene derfra. Det er flere aktuelle jobber som venter, blant annet å bytte bordplater på en god del bord som brukes i miljørommene. Det er et håp at vi får med mange flere på dette arbeidet, så kan vi jo fordele litt mellom oss. Alle gubber er velkommen på disse treffene. Vi gir oss også god til kaffe og vafler (Trond er en utmerket vaffel-kokk, red. anmerkning) og litt skitprat. Det sosiale er selvsagt viktig når vi treffes. Om man så ikke kan bidra hver onsdag gjør ikke det noe. Dette skal ikke være noe press. De siste to onsdager har vi konsentrert oss om å bytte en del fasadeplater mens vi har mildværet med oss, forteller Landfastøien. Flere plater har, ettersom årene har gått, blitt stygt bulket av snøryddemaskiner, mens andre har fått stygge ord og tegninger påført med sprittusj. Andre plater er tilsølt av stearin fra fakkelbokser som enkelte har kost seg med å sparke bortpå veggene så stearinen har sprutet. Tusj og annen skitt har nå blitt vasket av med aceton, og nå fremstår veggene ved hovedinngangen (bilde 1) nesten som ny igjen takket være dugnadsgjengen. Vi
håper at det går lang tid før veggene blir så stygge som de var blitt nå, og at ungdommene kan bruke papir når de får lyst til å tegne eller skrive obskøne ord.

Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 12:42