LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 25/10 2007
Gamle prospektkort

Tekst: Tore Furuhatt
Da den utflyttede hemnesværingen Terje Roghell hadde gjort seg ferdig med boka ”Folk og slekt på Hemnesberget”, et storverk på så godt som 1000 sider om de som har bodd og virket på Hemnesberget, gikk han like godt i gang med et nytt innsamlingsarbeid til noe som kan bli enda ei historiebok om og for hele Hemnes. Han har i lang tid samlet postkort med motiv fra Hemnesberget, og gjennom bekjente funnet frem til enda flere. Nå har han utvidet motivområdet til å gjelde hele Hemnes kommune, samt de bygdene som i riktig gamle dager også var en del av kommunen. For eksempel Elsfjord.

Det viser seg at perioden fra rundt 1900 og flere tiår frem til årene etter krigen var en svært aktiv periode hva kortutgivelser angår. Et vell av mer eller mindre kjente forlag ga stadig ut nye kort. Datidens produksjonsmetoder gjorde det mulig å lage små serier av hvert motiv uten å flå de som solgte kort når de kjøpte inn nytt utvalg. På den måten var det mulig å avbilde nesten hvert et hus og landskap rundt i bygdene og lage kort av det. Kortene viser seg nå i ettertid å være de beste dokument på hvordan det så ut i vårt område. Roghell har vært i kontakt med kulturetaten i Hemnes om dette nye prosjektet, og blitt møtt med stor interesse.

Jeg nærmer meg 250 forskjellige motiv, sier Roghell til Hemnesværingen, men jeg tror det finnes mange flere. Kan godt tenke meg å finne fram til minst 300 kort. Nå håper jeg derfor at noen av leserne av Hemnesværingen sitter på gamle prospektkort som de er villig til å la meg få låne og skanne. Eller at de kjenner noen som kan være i besittelse av noen godbiter.
De som kan tenke seg til å hjelpe til med å skaffe kort til ei ny Hemnes-bok oppfordres hermed å ta kontakt med oss i Hemnesværingen, så skal vi formidle videre opplysningene til Terje Roghell.

Som eksempel på gamle kort tar vi med her et eldgammelt og håndkolorert et. Motivet er ”Anderssenbutikken” og ”Nergata” utover mot Torget. Med andre ord; dette er gata fra der dagens ”Andersenbakken” (ned fra det som var Bedehuset) møter Torgata. Huset til Jorunn Nilsen står i dag omtrent der som Anderssen-butikken sto før.

Foto: Ukjent
Ved Lasse, kl 00:30