LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 10/08 2007
Årets festivalkunstner

Tekst/foto: Tore Furuhatt
Hemnesjazz handler om mye mer enn musikk. Festivalledelsen har opp gjennom årene satset stadig mer på å gi folk opplevelser også innen andre kunstformer som maleri og foto, og en egen hovedutstiller blir årlig invitert til å ha separatutstilling under jazzfestivalen. Valg av kunstner falt i år på Arne Kalkenberg fra Mo i Rana. Han har ikke stilt ut sine verk alene før, bare i lag med andre, men han har gjennom flere tiår både malt og tegnet mye. Han er likevel kanskje aller mest kjent for to digre treskulpturer han har gjort de seneste år; ”Svartiskongen” og ”Skjerperen”. Begge utført i hovedsak med motorsag.

Torsdag kveld var det høytidelig åpning av Kalkenberg sin utstilling på galleri ”Mileperlen” rett etter at festivalens åpningskonsert i kirka var slutt. Her fikk publikum stifte bekjentskap med en selvlært kunstner med et friskt formspråk. Kalkenberg maler – og tegner – ganske figurativt. Man kjenner motivet igjen uten å måtte analysere og spekulere for mye i hva det er man ser. De fleste verkene er av ny dato, for festivalkunstneren fikk til hans store overraskelse spørsmål om å være hovedutstiller på Hemnesjazz i mai i år. Han trengte et par dager å tenke seg om, for han hadde ikke noe stort lager bilder å ty til. Men han sier til ”Hemnesværingen” at han er glad for at han valgte i kaste seg ut i det. Dermed måtte han lage en del bilder under litt ekstra ”press”. Vi ser av bildene at han har hatt jazzen i tankene, og det er mye improvisasjon i motivene. Også publikum har han fanget i en av sine komposisjoner, som bildet med tittelen ”Lyttende” (foto nr 2). Til og med et forfriskende glass pils er med. Han har brukt oljemaling i de store maleriene, mens de mindre bildene på utstillingen var utført som akvareller.

Arne Kalkenberg har nylig endret status til AFP-pensjonist, og har planer om å bruke sin nyvunne frihet til å male og tegne mer. Det er nok ikke siste gang vi får stifte bekjentskap med Kalkenbergs kunst.

Foto: Tore Furuhatt

Foto: Tore Furuhatt

Ved Lasse, kl 17:05