LokalAvisa.no > Bergtatt! mail
 
 
Nyheter 02/10 2003
Gjennomslag i Geitskartunnelen!
Veien er åpen... (foto:rs)
Veien er åpen... (foto:rs)
tekst: Ingunn Rinde
foto: Reiner Schaufler


Ersfjord i åpninga:

"Ti - ni - åtte - sju -". Ungene i første rekke tar tellinga. Og her har kommet mange fler enn ti til stedet. Bussene har kommet, med hele skolen og barnehagen. Flagg i flokk. Vi toger oss fram så langt vi får lov, enda i trygg avstand for steinsprut der borte hvor anleggsveien her slutter. Gladprat og "gratulerer med dagen!" Kommunehuset kommer, Grafittfolkan, pensjonistene, mødrene, fedrene. Ersfjordingene, Steinfjordingene, Bergsbotn -ja, her er jo nordværinger og, som har kjørt de elleve mila rundt, for å være her og oppleve det sekundet.

"Seks - fem - fire - tre - to - en - ". Det skjer ingen ting enda, så blir det latter. Vi har kanskje ikke samme tidssone som de der i nordre. Det telles en gang til. Og så kommer drønnet, og støvskyen. Vi jubler -.Like etter går han fra veivesenet innover. Vinker at vi kan følge. Setter seg inn i anleggsmaskinen. Vi begynner å gå - først nølende, så ivrig. For de små er det trygt å ha ei hand å holde i.

Og se, der er de jo! De står der på en stor steinhaug, under åpningen. Tunnelarbeiderne. Med hjelmer, hodelykt og lysende dresser. Vi vinker, går nærmere, mens de begynner å klatre nedover. Og Janita Olsen fra Ersfjord går imot dem, med kaketina si.

Den første flaska åpnes.

Vi blir stående unna enda, vi andre, mens de leiter fram løse stein i takhvelvingen. Vi hadde hørt at det kunne ta lang tid før det var trygt nok til å gå. Men der er jo Trond alt; ordføreren, med seiersrop og et stort bredt smil inni hjelmen. Det utløser mer klapp og glede i flokken vår, og.Et lite skritt for en ordfører, men et stort framskritt for Berg kommune: Ordfører Trond Abelsen får æren av å være første Bergsværing gjennom tunnelen.


Og bakenfor kom de andre, mange - først bussjåføren, så ho Erna, og Inger, og han Roy Willy - en hel flokk var de som kom ut fra det fjellet, kom oss i møte og tok imot klemmene: Gratulerer med dagen, og velkommen til oss!

Og her var kaffe og kake og konjakk og champagne, og smil og smil og smil (og så litt støv). Her var gjensynsglede og feststemning. Avtaler om tunnelvandring og felles fest på andre sida. Nye tider, nytt fellesskap.

Det var stort og rørende å få være med på. Skulle jo gjerne vært på andre sida og og opplevd der. Der var og folkeforsamling, med skole og barnehage, med sang og oppmuntring til de som dro innover. Bussen som kjørte inn, og så ordførern som fyrte av den siste historiske salva. Så de kunne gå gjennom til oss som venta her.

De forsvant inn igjen da denne delen av feiringa var over. Bussen skulle ta dem tilbake til middag og kalas der nord. Og vi i søndre dro hjem til vårt. Med flagg til topps, i strålende høstsol. Og med forventning til den dagen vi kan klippe snora og kjøre gjennom og dra på kaffebesøk til Mefjordvær!


Se også bildene i Troms folkebladVed ir, kl 01:08